poniedziałek, 9 marca 2015

Szarlotka na kruchym cieście

Składniki:
Ciasto:
- 450 g mąki tortowej
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- szczypta soli

Nadzienie:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżeczki cynamonu 

Składniki ciasta zagnieść. Podzielić na dwie części i jedną z nich schować do lodówki. Drugą zetrzeć na tarce na dużych oczkach do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Startym ciastem dokładnie wykleić spód. Ciasto nakłuć kilkukrotnie widelcem i podpiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać cukier i cynamon. Przesmażyć chwilę delikatnie mieszając, tak aby jabłka się nie rozpadły. Jabłka przełożyć na podpieczony spód, delikatnie docisnąć, a na górę zetrzeć schłodzoną część ciasta.
Piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 45-50 minut.
Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego! :)






Inspiracja: Blog "Kuchnia Szeroko Otwarta"

4 komentarze:

  1. Mmmmm szarlotka. Wygląda smakowicie. Zbliża się Wielkanoc, więc będę miała motywację aby przyrządzić to ciasto! :>

    Zapraszam do mnie:
    www.tuczarniamotyli.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam :) Ten przepis jest moim ulubionym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm naprawdę Pani Dominko ? Ulubiony ? :)
    Muszę spróbować :*

    OdpowiedzUsuń
  4. Taaak! Wyprzedza nawet pysznego kopca :D
    Jest Numerem 1 :)

    OdpowiedzUsuń