środa, 5 sierpnia 2015

Kluski leniwe

Składniki:
- 250 g białego sera (tłustego lub półtłustego)
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sół

Przygotowanie:
  1. Ser wymieszać ze 100 g mąki, jajkiem i dużą szczyptą soli.
  2. Z ciasta ulepić małe wałeczki (podsypać je pozostałą mąką, by nie przyklejały się do stolnicy) i kroić je na centymetrowe kluseczki.
  3. Wrzucać je do osolonego wrzątku (nie wszystkie naraz, bo się pozlepiają) i gotować przez 3-4min, aż wypłyną na powierzchnię.
  4. Na patelni rozpuścić masło, dodac bułkę tartą, podsmażać, aż się zarumieni.
  5. Gotowe leniwe podawać z bułką tartą i tak jak kto lubi: z cukrem (czyli mój wybór) lub z solą.




Smacznego ;)



Inspiracja: Anna Starmach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz