- 250 g białego sera (tłustego lub półtłustego)
- 120 g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sół
Przygotowanie:
- Ser wymieszać ze 100 g mąki, jajkiem i dużą szczyptą soli.
- Z ciasta ulepić małe wałeczki (podsypać je pozostałą mąką, by nie przyklejały się do stolnicy) i kroić je na centymetrowe kluseczki.
- Wrzucać je do osolonego wrzątku (nie wszystkie naraz, bo się pozlepiają) i gotować przez 3-4min, aż wypłyną na powierzchnię.
- Na patelni rozpuścić masło, dodac bułkę tartą, podsmażać, aż się zarumieni.
- Gotowe leniwe podawać z bułką tartą i tak jak kto lubi: z cukrem (czyli mój wybór) lub z solą.
Smacznego ;)
Inspiracja: Anna Starmach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz