Składniki na spód
- 350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo)
- 70 g masła
- 350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo)
- 70 g masła
Składniki
umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego
piasku. Formę do tarty o średnicy 25cm wysmarować masłem. Wysypać do niej
czekoladową masę, Wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki
formy. Schłodzić przez 30min w lodówce.
lub można zrobić spód ze zwykłego biszkoptu, czyli:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Umieścić w formie. Piec w temperaturze 180stopni przez ok. 15-20min
Ponadto:
- 7 średniej wielkości bananów
- 1 łyżka soku z cytryną
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
- 250 g ciastek czekoladowych
Ponadto:
- 7 średniej wielkości bananów
- 1 łyżka soku z cytryną
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
- 250 g ciastek czekoladowych
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serem mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę, pastę z wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany. Ciasteczka zmiksować do uzyskania masy o konsystencji grubego piasku.
Posypać po górze ciasto, schłodzić.
Najwspanialszy,najpyszniejszy <3 uwielbiam ,musze go upiec :-P
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i całuje B.G. :-*
Ja też! Mój ulubiony <3
OdpowiedzUsuńpyszny był :)
OdpowiedzUsuńMika kucharzu moj <3
OdpowiedzUsuńTwój ulubiony kochana :) :*
OdpowiedzUsuńPiękny kopczyk kreta :D