sobota, 14 marca 2015

KOPIEC KRETA

Składniki na spód  
- 350 g ciastek czekoladowych z nadzieniem czekoladowym (np. oreo)
70 g masła

Składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Formę do tarty o średnicy 25cm wysmarować masłem. Wysypać do niej czekoladową masę, Wyrównać, wygładzić i dokładnie, ściśle wgnieść w dno i boki formy. Schłodzić przez 30min w lodówce.


lub można zrobić spód ze zwykłego biszkoptu, czyli:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Umieścić w formie. Piec w temperaturze 180stopni przez ok. 15-20min

Ponadto:
7 średniej wielkości bananów
1 łyżka soku z cytryną
500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
250 g serka mascarpone, schłodzonego
-  1 łyżeczka pasty z wanilii lub ekstraktu z wanilii
2-3 łyżki cukru pudru
80 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej
250 g ciastek czekoladowych

Spód do tarty przenieś na paterę. Obrane banany skropić sokiem z cytryny. Poukładać obok siebie na spodzie ciasteczkowym.
W misie miksera umieścić śmietanę kremówkę i serem mascarpone. Ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Dodać czekoladę, pastę z wanilii i wymieszać. Wyłożyć w kształcie kopca na banany. Ciasteczka zmiksować do uzyskania masy o konsystencji grubego piasku.
Posypać po górze ciasto, schłodzić.








5 komentarzy:

  1. Najwspanialszy,najpyszniejszy <3 uwielbiam ,musze go upiec :-P
    Pozdrawiam i całuje B.G. :-*

    OdpowiedzUsuń
  2. Mika kucharzu moj <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój ulubiony kochana :) :*
    Piękny kopczyk kreta :D

    OdpowiedzUsuń