Składniki do owsianki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)
- 500 ml mleka 3,2%
- 2 łyżki miodu
- 1-2 łyżki otrębów pszennych
- szczypta cynamonu
- 2 banany
Składniki na karmel:
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietanki 36%
1. Do gotującego się mleka wrzucić płatki owsiane z otrębami i cynamonem. Gotować na małym ogniu ok. 8-10min, ciągle mieszając, aż płatki wraz z otrębami wchłoną mleko. Można dodać więcej mleka do uzyskania rzadszej konsystencji. Na koniec posłodzić miodem.
2. Karmel: Na małej patelni rozpuścić cukier, dodać masło, a gdy masa będzie jednolita, cały czas mieszając, dodać śmietankę. Zanurzyć plasterki bananów w karmelu i przez chwilę mieszać. Wierzch owsianki polać karmelem z bananami.
Inspiracja: Zofia Cudny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz