poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Ciasteczka maślane (śląskie "kejksy")

Składniki:
- 250 g masła
- 2 całe jajka + dodatkowo żółtko
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g cukru
- cukier wanilinowy

Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto.
Ja do wyrobu ciasteczek używam tradycyjnej, starej, niezawodnej maszynki do ciastek, ale ciasto nadaje się też do wyciskania foremek.
Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 min aż ciastka uzyskają złocisty kolor.
Po wystudzeniu ciastka oblewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru, odrobiny wody oraz olejka cytrynowego (w celu uzyskania ciemnego lukru dodajemy jeszcze kakao).





2 komentarze: