poniedziałek, 22 grudnia 2014

Święta tuż tuż...

Opiekane filety w zalewie octowej

Filety posypać przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć na gorącym oleju, na patelni. Następnie przygotować zalewę.


Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- Duża łyżka soli
- Szczypta cukru
- Cebula
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- Pieprz


Wszystkie składniki zagotować.

Upieczone filety ułożyć w wazie lub w innym naczyniu i zalać przygotowaną zalewą.
Jeśli ktoś lubi bardzo kwaśne może dodać więcej octu.
Im dłużej będą w zalewie, tym będą smaczniejsze.
Moje już pływają w zalewie i czekają na pierwszą gwiazdkę :)



4 komentarze:

  1. Mniam,mniam :-) fileciki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbowałam! Pyszne! Pyszniutkie! Polecam! :)
    Dominika ma w genach po Babci (kochanej ołmie) talent do gotowania <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda i pewnie smakuje przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń