Składniki:
Ciasto kruche:
- 250 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g masła lub margaryny
- 100 g cukru
- 5 żółtek
- 450 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37 g)
- 5 białek
- 1 litr jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37 g)
- 5 białek
Dodatkowo:
- 1 duża puszka brzoskwiń
- 1 duża puszka brzoskwiń
Sposób
przygotowania:
Przygotować kruche ciasto. Z masła, cukru, żółtek, mąki i
proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na pół. Jedną
połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połową wykleić formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitko, a następnie pokroić je na plasterki.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitko, a następnie pokroić je na plasterki.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz