czwartek, 29 stycznia 2015

Ciasto "STYROPIAN"


 Składniki:

Ciasto kruche:
-
250 g masła lub margaryny
-
100 g cukru
-
5 żółtek
-
450 g mąki pszennej
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
-
1 litr jogurtu naturalnego
-
200 g cukru
-
2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (1 budyń ok. 37 g)
-
5 białek

Dodatkowo:
-
1 duża puszka brzoskwiń

Sposób przygotowania:
Przygotować kruche ciasto. Z masła, cukru, żółtek, mąki i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto. Podzielić je na pół. Jedną połowę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika. Drugą połową wykleić  formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15min. w temperaturze 180°C, aż ciasto lekko się zarumieni.
Odsączyć brzoskwinie na sitko, a następnie pokroić je na plasterki.
Jogurt wymieszać trzepaczką z cukrem. Następnie wmieszać przesiane przez sitko budynie w proszku. Osobno ubić białka na sztywną pianę i wmieszać delikatnie do masy jogurtowej. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto.
Na górze masy ułożyć kawałki brzoskwiń. (Brzoskwinie powinny utrzymać się na masie).
Wyciągnąć ciasto z zamrażalnika i zetrzeć je na wierzch ciasta na tarce o grubych oczkach.
Ciasto piec ok. 60 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić przy lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz