poniedziałek, 19 stycznia 2015

Lasagne bolognese

Składniki:
- makaron lasagne
- żółty ser

Sos bolognese:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 500 g pomidorów z puszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, cukier, bazylia
- 1 łyżka oliwy
(Lubiący bardziej doprawione dania mogę dodać jedną przyprawę do sosu spaghetti bolognese)

Sos beszamel:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- sól (do smaku)
- biały pieprz (do smaku)
- świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku)

Przygotowanie:

Sos bolognese: Cebulę pokroić  w kostkę i zeszklić na patelni na oliwie. Dodać mielone mięso. Przyprawić solą oraz pieprzem i smażyć mieszając.
Pomidory z puszki zmiksować z czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią, koncentratem i cukrem.
Sos dodać do mięsa i gotować do zagęszczenia sosu.

Beszamel: Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać mleka cały czas mieszając. Gotować do zagęszczenia sosu. Doprawić solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.


Płaty lasagne partiami wrzucać do wrzątku i podgotować kilka sekund.
Naczynie wysmarować masłem. Spód naczynia wysmarować 2 łyżkami beszamelu. Ułożyć  płaty makarony. Na makaron wyłożyć 1/3 sosu bolognese, polać beszamelem i posypać startym serem. Na ser ułożyć kolejne płaty lasagne. Warstwy układać aż do wyczerpania się składników. Warstwa wierzchnia to makaron polany beszamelem i posypany serem.
Lasagne zapiekać przez ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przed rozkrojeniem lasagne pozostawić na ok. 10 minut, aby zapiekanka się "związała". 





Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz