Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1,5 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 szklanka orzechów włoskich
- 1 kostka miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1,5 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 szklanka orzechów włoskich
(Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie albo olejek do ciast - na co kto ma ochotę.)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wyrobić.Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo i dodać do przygotowanej masy.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut. w temp. 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wyrobić.Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo i dodać do przygotowanej masy.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 10-15 minut. w temp. 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz