czwartek, 22 stycznia 2015

Pieguski :)

Składniki:
- 1 kostka miękkiego masła 
- 1 szklanka cukru 
- 1 jajko 
- 2,5 szklanki mąki 
- 1/2 łyżeczki soli 
- 1/2 łyżeczki sody 
- 1,5 tabliczki gorzkiej lub mlecznej czekolady 
- 1 szklanka orzechów włoskich

(Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie albo olejek do ciast - na co kto ma ochotę.)

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Następnie dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wyrobić.
Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo i dodać do przygotowanej masy.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną". 
Piec 10-15 minut. w temp. 200 stopni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz