poniedziałek, 5 stycznia 2015

Pierogi z serem

 Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej "BASIA"
- 1/3 kostki margaryny "PALMA"
- 750 ml wrzącej wody
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli

Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną w plasterki margarynę, dodać żółtko i sól oraz wlać wrzącą wodę. Wyrobić ciasto.

Składniki na ser:
- 1 kg zmielonego białego sera
- 2 żółtka
- 8-10 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 cukry wanilinowe
- łyżeczka olejku wanilinowego

Wszystkie składniki wymienione wyżej umieścić w misce i wymieszać.

Przygotowanie pierogów:
Ciasto rozwałkować na cienką warstwę i wycinać w nim nie duże kółka (mniej więcej średnicy zwykłej szklanki). Do każdego kółka nałożyć niewielką ilość przygotowanego sera i skleić.
Tak przygotowane pierogi wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować aż wypłyną na wodę.

Można podawać z sosem jagodowym

Składniki do sosu jagodowego:
- 350 g jagód
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 200 ml śmietany 30%
- pół szklanki zimnej wody
- pół kostki masła
- łyżka mąki ziemniaczanej

Jagody przebrać i dobrze umyć. Wymieszać z 4 łyżkami cukru i odstawić na pół godziny.
Następnie wrzucić je do garnka, dodać pół szklanki wody i zagotować. Wlać śmietanę, dodać masło i cukier wanilinowy. Gotować na niewielkim ogniu ok. 5 minut.
Mąkę rozrobić z małą ilością zimnej wody, stopniowo wlewać do sosu, aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Podawać od razu!

Smacznego! :)








Inspirowane przepisem mojej koleżanki Anny Sznajder

3 komentarze:

  1. Kuchnia to coś więcej niż miejsce w którym gotujemy ...

    Kochana moja dlatego dziękuję Ci za pięknie spędzony czas (którego mi brakowało) i za jedzonko bo .... ,,Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia'' <3

    Dzękuję :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja Tobie też bardzo dziękuję :*
    Nauczyłam się robić pierogi dzięki Tobie :D już mam ochotę na następne :)

    Taaak, zielony akcent, który "ma swoją historię" :D

    OdpowiedzUsuń