Składniki na ciasto:
- 1 kg mąki tortowej "BASIA"
- 1/3 kostki margaryny "PALMA"
- 750 ml wrzącej wody
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 kostki margaryny "PALMA"
- 750 ml wrzącej wody
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki soli
Do miski wsypać mąkę, dodać pokrojoną w
plasterki margarynę, dodać żółtko i sól oraz wlać wrzącą wodę. Wyrobić ciasto.
Składniki na ser:
- 1 kg zmielonego białego sera
- 2 żółtka
- 8-10 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 cukry wanilinowe
- łyżeczka olejku wanilinowego
- 2 żółtka
- 8-10 łyżek kaszy manny
- 1/2 szklanki cukru
- 2-3 cukry wanilinowe
- łyżeczka olejku wanilinowego
Wszystkie składniki wymienione wyżej
umieścić w misce i wymieszać.
Przygotowanie pierogów:
Ciasto rozwałkować na cienką warstwę i
wycinać w nim nie duże kółka (mniej więcej średnicy zwykłej szklanki). Do
każdego kółka nałożyć niewielką ilość przygotowanego sera i skleić.
Tak przygotowane pierogi wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować aż wypłyną na wodę.
Można podawać z sosem jagodowym
Tak przygotowane pierogi wrzucić do garnka z wrzącą wodą i gotować aż wypłyną na wodę.
Można podawać z sosem jagodowym
Składniki do sosu jagodowego:
- 350 g jagód
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 200 ml śmietany 30%
- pół szklanki zimnej wody
- pół kostki masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- 2 cukry wanilinowe
- 200 ml śmietany 30%
- pół szklanki zimnej wody
- pół kostki masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
Następnie wrzucić je do garnka, dodać pół szklanki wody i zagotować. Wlać
śmietanę, dodać masło i cukier wanilinowy. Gotować na niewielkim ogniu ok. 5
minut.
Mąkę rozrobić z małą ilością zimnej wody, stopniowo wlewać do sosu, aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Podawać od razu!
Smacznego! :)
Mąkę rozrobić z małą ilością zimnej wody, stopniowo wlewać do sosu, aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Podawać od razu!
Smacznego! :)
Kuchnia to coś więcej niż miejsce w którym gotujemy ...
OdpowiedzUsuńKochana moja dlatego dziękuję Ci za pięknie spędzony czas (którego mi brakowało) i za jedzonko bo .... ,,Nie ma bardziej szczerej miłości niż miłość do jedzenia'' <3
Dzękuję :*
Cóż za piękny akcent zielony :D
OdpowiedzUsuńJa Tobie też bardzo dziękuję :*
OdpowiedzUsuńNauczyłam się robić pierogi dzięki Tobie :D już mam ochotę na następne :)
Taaak, zielony akcent, który "ma swoją historię" :D